Kesämökin remontointi

Kesämökin remontointiKesämökki on monen unelma, ovathan suomalaiset varsinaista mökkeilykansaa. Oma kesämökki voi olla myös melkoinen remonttisavotta, josta löytyy puuhaa joka kesälle ja lomalle. Kerromme tässä artikkelissa lähemmin kesämökkien remonteista, sekä niiden kustannuksista. Samalla esittelemme kesämökkien yleisimmät remonttikohteet. Jos siis aiot pistää kesämökkisi ilmeen uusiksi, jatka lukemista eteenpäin.

Tarkista mökkisi kunto mökkikauden alkaessa

Tärkeä osa mökin kunnossapitoa, on sen kunnon tarkistaminen aina kun mökkikausi alkaa. Mökkiin on nimittäin saattanut talven aikana tulla talvivaurioita, jotka saattavat vaatia remonttia.

Tarkista mökkisi katto, ikkunat ja ulko-ovat säännöllisesti

Tarkista säännöllisesti ainakin mökkisi katto. Jos lipsut tässä tehtävässä, saattaa edessä olla suuri kattoremontti. Korjaustapa riippuu katon materiaalista, joka saattaa olla esimerkiksi tiiltä, huopaa tai peltiä. Myös tavallisimmat vauriokohdat riippuvat kattomateriaalista.

Seuraavaksi on tärkeää tarkistaa silloin tällöin mökkisi ikkunat sekä ulko-ovet, sillä niitä käytetään jatkuvasti, ja ne joutuvat kovaan rasitukseen. Tarpeen vaatiessa ovet on hyvä maalata tai tiivistää, ja rikki menneet ikkunat tulee tietysti uusia.

Huolehdi mökin vesikatteesta ja yläpohjasta

Vesikatetta on hyvä tarkkailla mahdollisten vaurioiden varalta. Tämän lisäksi on tärkeää varmistaa, että niiden alla sijaitseva yläpohja on kunnossa. Kosteusvaurioita epäiltäessä rakenteiden tutkiminen on erityisen tärkeää. Mökin rakennusvuosikymmen vaikuttaa paljon siihen, millaiset rakennusvirheet ovat mökille tyypillisiä, ja mitkä mökin rakenteet ovat erityisen alttiita kosteudelle.

Mitä tulee tehdä, jos mökin perustukset ovat painuneet?

Joissakin tapauksissa mökin perustukset voivat painua, mistä voi olla seurauksena se, että mökin tuuletusikkuna tai ovi alkaa temppuilla. Jos perustukset ovat liikkuneet, on syytä tähän hyvä lähteä selvittelemään alan ammattilaisen avustamana.

Huolehdi mökin hormista ja tulisijasta

Muistathan huolehtia myös mökkisi hormista ja tulisijasta, jotka on hyvä nuohota joka 3. vuosi. Tätäkin huomattavasti useammin tulee seurata piipuissa mahdollisesti olevia halkeamia, vuotokohtia sekä mahdollisia muunlaisia vaurioita. Tämä auttaa ehkäisemään palovaaroja.

Laita mökin sadevesijärjestelmä kuntoon

Sadevesijärjestelmän huoltaminen on ajankohtaista keväällä. Rännit tulee puhdistaa ja tarvittaessa myös korjata. Samalla tulee varmistaa, että sadevesi ohjautuu haluttuun suuntaan.

Huolehdi mökkikaivosta

Jos mökissäsi on oma kaivo, on sitä tärkeää huoltaa säännöllisesti. Tämä auttaa takaamaan sen, että vesi pysyy laadukkaana. Vaikka kaivosta huolehtisikin hyvin, on tästä huolimatta hyvä tutkituttaa mökkikaivon vesi joka 3. vuosi.

Miten aloitan mökin remontoinnin ja mitä remontti maksaa?

Mökin remontoinnissa, niin kuin monessa muussakin asiassa, mikään ei ole tärkeämpää kuin hyvä ennakkosuunnittelu. Tee alkuselvitys sekä mökin kuntotarkastus perusteellisesti. Joskus jo mökin ulkomaalauksella tai pienellä pintaremontilla saadaan aikaan uskomattoman suuria muutoksia.

Remontin hinnalle on vaikea antaa tarkkaa arviota, koska remontin hinta riippuu niin kovin paljon siitä, mitä ollaan tekemässä. Pienen pintaremontin kohdalla saatetaan puhua vain muutamista satasista, mutta suuremmat remontit maksavat toki tuhansia euroja.