Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monin tavoin, ja sen saamista olisikin hyvä vältellä kaikin mahdollisin keinoin. Jos siis maksut uhkaavat jäädä rästiin ja laskupino vain kasvaa, on korkea aika tehdä jotakin ennen kuin saat maksuhäiriömerkinnän, jonka vuoksi elämästä tulee monin tavoin entistäkin vaikeampaa. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka monin eri tavoin maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa velallisen elämää. Kerromme myös tiivistettynä mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, ja miten se syntyy.

maksuhäiriömerkintä

Mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa ja miten se syntyy?

Maksuhäiriömerkinnät tarjoavat tärkeää tietoa niin luotonantajille kuin muillekin sidosryhmille siitä, ettei merkinnän haltija ole kyennyt suoriutumaan aikaisemmista maksuvelvollisuuksistaan. Luotonantajalle tämä on aina hälytyssignaali, joka tarkoittaa, että luoton antaminen kyseiselle asiakkaalle, tai tuotteiden ja palveluiden myyminen hänelle laskulla, sisältää tavallista suuremman luottotappioriskin. Toiselta nimeltään maksuhäiriömerkintä onkin luottohäiriömerkintä.

Vaikka maksuhäiriömerkintä saattaakin tuntua pelottavalta peikolta, on hyvä tietää, ettei maksuhäiriömerkintää saa heti, jos jokin maksu jää syystä tai toisesta maksamatta. Merkinnän syntyminen vaatii siis hieman enemmän aikaa, ja merkinnän rekisteröiminen tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun maksamatta jättäminen on viety tuomioistuimen päätettäväksi tai kun ulosottoviranomainen on tehnyt tätä koskevan toimituksen. Tavallisesti lasku on siis jäänyt maksamatta melko pitkäksi aikaa ennen maksuhäiriömerkinnän syntymistä.

Kauanko maksuhäiriömerkintä säilyy?

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, saattaa sinusta tuntua, ettet pääse siitä koskaan eroon. Merkintöjä on kuitenkin olemassa erilaisia. Merkinnän säilytysaika riippuukin siitä millaista tyyppiä luottotiedoissasi oleva merkintä on, sekä siitä hankitko lisää merkintöjä. Luottotietolaki määrittelee merkintöjen säilyttämisajat.

Asunnon löytäminen vaikeutuu

Jos olet etsimässä uutta vuokra-asuntoa ja sinulla on maksuhäiriömerkintä, huomaat pian, ettei asunnon löytäminen olekaan kovin helppoa. Osa vuokranantajista ei nimittäin suostu solmimaan vuokrasopimusta sellaisen henkilön kanssa, jolla on maksuhäiriömerkintä. Varsinkaan, jos merkintä on syntynyt vuokranmaksuun liittyvistä häiriöistä.

Maksuhäiriömerkinnän omaavasta henkilöstä tilanne saattaa tuntua epäreilulta, mutta kun asiaa miettii vuokranantajan näkökulmasta, on se perin ymmärrettävää. Vuokratessaan asunnon sinulle vuokranantaja riskeeraa elantonsa, ja ottaa melkoisen riskin, jos tiedossa on, ettet ole selvinnyt vuokranmaksusta kunnialla aiemminkaan. Jos olet ostamassa asuntoa, sinun voi olla erittäin vaikeaa, tai jopa mahdotonta, saada asuntolainaa.

Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset ulottuvat monille elämän osa-alueille

Maksuhäiriömerkintä ei vaikeuta ainoastaan asunnon löytämistä, vaan sen vaikutukset ulottuvat monille elämän osa-alueille. Jopa puhelinliittymän avaaminen voi olla haasteellista, jos omaat maksuhäiriömerkintöjä. Henkilöt, joilla on maksuhäiriömerkintä, saattavatkin joutua käyttämään prepaid-liittymää, mikä tulee ajan mittaan helposti huomattavan kalliiksi.

Onkin tärkeää tiedostaa, että usein maksuhäiriömerkinnän omaava kuluttaja joutuu maksamaan käyttämistään palveluista jopa enemmän kuin sellaiset kuluttajat, joilla ei merkintöjä ole. Tämä vaikeuttaa velallisen tilannetta entisestään ja negatiivinen kierre on valmis. Kierre onkin hyvä katkaista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa turvautumalla alan asiantuntijaan, joka osaa antaa velallisen tilanteeseen sopivia neuvoja.