Pikavippi edullisemmin

PikavippiPikavippien maine on ollut viime vuosien aikana huono ja tietystä syystä; tuhannet ylivelkaantuneet suomalaiset puhuvat puolestaan. Vaikka on totta, että lainan hakeminen ja sen takaisinmaksu ovat viime kädessä aina lainanhakijan vastuulla, viimeisten vuosien aikana kohutut uutiset ovat puhuneet entistä kattavammin pikalainojen taakse piilotetuista vaaroista.

Pelätystä pikavipistä arkea pelastavaan lainamuotoon

Jo pelkästään sana pikavippi herättää monissa suomalaisissa epäilyksen tunteita. Lainoista todenäköisesti pahamaineisin pikavippi on kiistanalainen laina, josta on kohuttu jo vuosien ajan. Pikavippi on kallis laina, pikavippi vie ulosottoon, pikavippi on sitä tätä ja tuota… Itse asiassa totuus pikalainojen takana on kuitenkin täysin toinen.

Ensinnäkin, pikavippien huonoon maineeseen löytyy kaksi selkää syytä; löyhistä pikavippilaeista hyötyvät epäilyttävät pikavippiyritykset ja toiseksi, ne ihmiset, jotka ottavat lainaa ilman, että pystyvät maksamaan sitä takaisin. Pikavipin suosiota on siivittänyt jo vuosikymmenen ajan ”helpon rahan” maine, jonka myötä monet suomalaiset ovat ottaneet lainaa, vaikka eivät olisi sitä edes tarvinneet. Tämän lisäksi kiskuriyritykset ovat hyödyntäneet löyhiä pikavippilakeja ja veloittaneet asiakkailtaan uskomattomia kuluja ja korkoja, jotka helposti tuplaavat tai triplaavat alkuperäisen lainan määrän.

Onneksi tähän tilanteeseen on tehty muutoksia, sillä ensimmäinen pikavippejä rajoittava laki astui voimaan vuonna 2013 ja sen myötä alle 2 000 euron pikavipeille ja pikalainoille asetettiin 50 prosentin korkokatto. Monet pikavippiyritykset löysivät tästä lakipykälästä kuitenkin porsaanreiän ja muuttivat pikavippinsä niin sanotuiksi kulutusluotoiksi, joihin korkokatto ei lakimuutoksen myötä pätenyt. Lisäksi ennen uutta vuoden 2019 muutosta yli 2 000 euroa suuruisten pikavippien todelliset vuosikorot pystyivät edelleen kasvamaan jopa useisiin satoihin prosentteihin.

Uuden, syyskuussa 2019 voimaan astuneen lakimuutoksen myötä kuluttajien tilanne on pikavippien kohdalla parantunut entisestään, sillä lain mukaan kaikille kulutusluotoille (jotka solmitaan uuden lakimuutoksen jälkeen) on asetettu aiempaa tiukempi 20 prosentin korkokatto, joka rajaa samalla muut lainanhoitokulut enintään 150 euroon vuodessa.

Oli miten oli, pikavipin maine helppona rahana tulisi unohtaa ja siihen tulisi suhtautua yhtä vakavasti kuin mihin tahansa muuhunkin lainaan. Itse asiassa monet pikavippiyritykset tarjoavat tänä päivänä kilpailun kiristyessä yhä parempia tarjouksia jopa 30 päivän korottomalla laina-ajalla, jolloin pikavipistä ei välttämättä tarvitse maksaa takaisin lainan lisäksi kuin siihen liittyvät avaus- ja tilinhoitomaksut. Onko pikavippi turha laina? Ei, jos sen ottaminen suunnitellaan huolellisesti!