Remonttilaina asuntolainan yhteydessä

remonttilaina

Oletko aikeissasi ostaa uuden asunnon ja suunnittelet samalla keittiön, kylpyhuoneen tai muun kodin tilan remontointia? Remonttilaina asuntolainan yhteydessä on erinomainen ratkaisu erityisesti silloin, kun suunnitelmissa on isompi asunnon peruskorjaus.

Mikä remonttilaina?

Remonttilaina on nimensä mukaisesti asunnon remontointia varten haettu laina, jota voi hakea joko uuden asuntolainan yhteydessä tai vanhan lainan päälle. Pankit voivat kuitenkin määritellä asuntolainaan sidotulle remonttilainalle omia erityisehtoja, eivätkä ne aina ole täysin samat, kuin itse asuntolainaa haettaessa. Vanhaan lainaan sidottuna pankki voi esimerkiksi vaatia uudet takaajat tai vakuudet, sillä asuntolainaa hakemiseksi asetettu pantti ei enää tässä tapauksessa välttämättä riitä uuden lainan vakuudeksi. Pankki voi myös asettaa ehdoksi sen, että remonttilainan tulee suuntautua pintaremonttia syvemmälle, esimerkiksi putkistoon tai rakenteisiin.

Remonttilaina vanhaan lainaan sidottuna

Remonttilainaa voi hakea pankilta jälkikäteen myös uutena asuntolainana. Tällöin pankit kuitenkin usein vaativat lainalle erityisehtoja, ja remontin tulee olla asunnon rakenteita korjaava suurremontti. Pelkkä pintauudistus ei riitä tämän remonttilainan hakemiseen. Joskus myös lainojen yhdistäminen voi osoittautua hyväksi vaihtoehdoksi, jolloin vanhan ja uuden asuntolainan liittäminen yhteen sovitellaan erikseen pankin kanssa. Tällöin vanhan asuntolainan ehdot ja korot korvataan uuden hinnoittelun mukaiseksi.

Ennen lainojen yhdistämistä kannattaa kuitenkin tehdä tarkat laskelmat siitä, kumpi vaihtoehto tulee loppujen lopuksi edullisemmaksi. Joissakin tapauksissa remonttilainan liittäminen vanhaan asuntolainaan voi siis jopa tulla kalliimmaksi, jos pankin tarjoama korko on noussut. Joissakin tapauksissa osa pankeista ei myönnä remonttilainaa ollenkaan vanhan asuntolainan päälle, jolloin lainaa remonttiin täytyy hakea kulutusluoton ehdoin.

Remonttilaina asuntolainan yhteydessä

Jos kyseessä on ensimmäinen asuntolaina, remonttilaina kannattaa tällöin hakea heti asuntolainan yhteydessä, sillä tällöin pankki voi hyväksyä myös pintaremonttia varten haetun lisälainan. Kun remonttilainaa haetaan heti uuden asuntolainan yhteydessä, laina tulee korkojen kannalta huomattavasti edullisemmaksi, sillä pankki laskee remonttilainan asuntolainalla ostettavan asunnon kunnostukseen.

Kun remonttilaina on yhdistetty asuntolainaan, vältytään tällöin vakuudettoman kulutusluoton hakemiselta, jolloin hakijan ei tarvitse maksaa korkoja ja kuluja kahdesta eri lainasta. Lisäksi vakuudelliset lainat, eli tässä tapauksessa asuntolaina, laskee korkotasoa sen verran, että pitemmällä aikavälillä koroista koitunutta säästöä voi kertyä huomattaviakin summia.

Remonttilainan verovähennykset

Toinen erinomainen syy remonttilainan ottoon asuntolainan yhteydessä ovat sen verovähennykset, sillä pankista otetun lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia aina silloin, kun remonttilainaa on haettu asunnon peruskorjaukseen. Verovähennys voi olla huomattava, sillä esimerkiksi viime vuonna veroviranomaisten vähentämä osuus oli jopa 35% lainan koroista. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin tarkentaa, että verovähennykset eivät koske pintaremonttiin, kuten maalaukseen ja tapetointiin haettua lainaa.

Remonttilaina asuntolainan yhteydessä on verotuksen kannalta järkevä vaihtoehto, sillä korko- ja lisäkulujen lisäksi voit onnistua säästämään myös verotuksessa, jos kyseessä on suurempi asunnon peruskorjaus. Ja vaikka suunnitelmissa ei olisikaan pintaremonttia suurempi hanke, korkokulujen pienentämiseksi remonttilainaa kannattaa hakea asuntolainan yhteydessä aina, kun se vain on mahdollista.