Sähköauton hankintaa voi rahoittaa monella eri tapaa

autolaina

Sähköautoksi luokitellaan sellainen auto, joka saa liike-energiansa perinteisestä bensiiniautosta poiketen sähkömoottorista. Täyssähköautojen sähkömoottori riittää yleensä noin 120-200 kilometrin matkoihin riippuen auton mallista, akun koosta, ajonopeudesta ja lämpötilasta. Sähkömoottorien suunnittelun parantuessa esimerkiksi osa Tesloista lupailee täydellä akulla jopa 500 kilometrin matkoja.

Sähköauton kulut

Sähköautojen hankintakustannukset ovat normaalisti korkeammat kuin perinteisten polttomoottoriautojen, sillä sähköautojen akun valmistaminen on kallista. Sähköautojen keskimääräistä hintaa on vaikea määritellä, sillä hinnat riippuvat paljolti auton koosta, merkistä ja akun kestosta. Edullisimpia sähköautoja voi saada muutaman kymppitonnin hintalapulla, kun taas tehokkaimmista Teslan ja Jaguarin sähköautoista saa pulittaa lähemmäksi satatuhatta euroa.

Sähköauton hankinnassa ei kuitenkaan kannata tuijotella pelkästään itse auton hintaa, sillä todellisuudessa sähköauton kokonaiskustannukset ovat huomattavasti paljon alhaisemmat kuin perinteisten polttomoottoriautojen. Lisäksi sähköautojen jälleenmyyntiarvo on viime vuosien aikana noussut bensiiniautoja paremmaksi.

Sähköauton hankintaan löytyy useita eri vaihtoehtoja

Autolaina on tänä päivänä yksi merkittävimpiä kulutusluottoja, joita tarjoavat useat eri tahot. Autolainaa voi ottaa helpoimmin suoraan autoliikkeestä, auton oston yhteydessä. Tämä vaihtoehto voi säästää paljon aikaa ja vaivaa. Päinvastoin kuin usein luullaan, autokauppiaan tarjoama autolaina voi olla useinkin jopa normaalia kulutusluottoa edullisempi. Osamaksua valittaessa kiinnitä kuitenkin erityishuomiota koron lisäksi lainan sivukuluihin, sillä nämä sivukulut voivat loppujen lopuksi nostaa sähköauton todellista hintaa huomattavasti.

Voit halutessasi pyytää myös autolainatarjouksen suoraan omasta pankistasi. Näin saat helposti selville, onko tarjous kilpailukykyinen vai kannattaako lainaa lähteä hakemaan muualta. Pankit vaativat suuremmille kulutusluotoille lähes aina vakuudet, mutta vakuudellinen pankkilaina on yleensä huomattavasti pienikorkoisempi laina, kuin monet yksityisen rahoituspalvelun myöntämät kulutusluotot. Autolainan hakemiseksi kannattaa myös aina kilpailuttaa useamman pankin ja luotonmyöntäjän vakuudettomat tarjoukset. Näin todellisen vuosikoron ja mahdollisten lisäkulujen vertailu on huomattavasti tehokkaampaa.

Tänä päivänä suosiotaan on erityisesti kaupungeissa kasvattanut auton joukkorahoitus. Joukkorahoitusta on alettu käyttää esimerkiksi sähköauton vuokraamisessa, jolloin autoilun kustannukset laskevat huomattavasti. Siinä auto vuokrataan joko sovelluksen tai netin kautta, ja palautetaan käytön jälkeen takaisin sille varattuun parkkiin. Sähköauton voi vuokrata myös täysin omaan käyttöön suoraan toiselta yksityishenkilöltä. Tai päinvastoin, voit myös vuokrata oman sähköautosi toisen henkilön käyttöön, jos oma ajelu on jäänyt vähäiseksi.

Sähköauton hankintatuki

Suomen liikenne- ja viestintävirasto asetti sähköauton ostolle hankintatuen, joka astui voimaan vuoden 2018 alusta lähtien. Tuen mukaan uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi hakea valtiolta 2000 euroa hankintatukea vuosien 2018 ja 2021 aikana. Hankintatuen saa hakemuksen hyväksymisen jälkeen suoraan autokaupassa myönnettävänä alennuksena.

Tuen edellytyksenä sähköauton tulee olla täyssähköinen uusi henkilöauto, jonka tulisi maksaa alle 50 tuhatta euroa. Lisäksi ostajan tulee olla yksityishenkilö, ja pitkäaikaisvuokrauksessa vuokraajan tulee sitoutua vuokraamaan sähköautoa omaan käyttöönsä vähintään kolmen vuoden ajaksi. Sähköauton hankintatukea voi hakea suoraan Trafin sivuilta.