Veroilmoitus ja sen tekeminen

Veroilmoitus ja sen tekeminen

Veroilmoitus on vuosittain annettava ilmoitus tuloista ja vähennyksistä verottajalle. Verohallinto lähettää keväisin esitäytetyn veroilmoituksen veronmaksajalle. Esitäytetyssä veroilmoituksessa on eritelty valtion-, kunnallis-, kirkollis- ja muut verot. Esitäytetyssä veroilmoituksessa näkyy myös edellisvuoden verotuspäätös, eli vuonna 2019 tullut esitäytetty verotusilmoitus näyttää vuoden 2018 verotuspäätöksen. Mukana tulee myös edellisvuoden verotustodistus. Veroilmoitukseen voi kuitenkin tehdä muutoksia tai lisäyksiä annettuun päivämäärään asti. Siihen voi lisätä verovähennyskohteita.

Verotuspäätös

Verotuspäätöksessä on laskelma edellisvuoden verotuksen tuloksesta. Verotuspäätöksessä ilmoitetaan joko veronpalautuksista tai jäännösveroista. Siinä ilmoitetaan veronpalautuksen summa ja maksupäivä, jos sellaista on tulossa. Lisäksi jäännösveron määrä ja maksupäivä, jos ennakkopidätyksessä on jäänyt perimättä veroja. Lopussa on verotuksen päättymispäivä.
Jos veroilmoitusta korjaa, saa uuden verotuspäätöksen ja yleensä eräpäivät veronpalautuksissa sekä jäännösveroissa siirtyvät eteenpäin.

Veroilmoituksen tarkistaminen

Kun saa esitäytetyn veroilmoituksen, tulee se tarkistaa ja tehdä mahdolliset muutokset tai lisäykset. Aina ei tarvitse tehdä mitään, jos tiedot ovat oikein ja mitään ei puutu. Jos tiedoissa on kuitenkin korjattavaa tai lisättävää, sen voi tehdä verkossa tai lomakkeella.

Ilmoittaminen verkossa

Verkossa korjausten tekeminen tai lisätietojen ilmoittaminen onnistuu helposti, kun kirjautuu OmaVero-palvelussa. Kun ilmoittaa verotustiedot verkossa, ei tarvitse palauttaa paperilomakkeita.
Tiedot voi ilmoittaa kaikki yhdellä kertaa tai useamman kerran, sillä kun muistaa paitaa Lähetä-nappia, kaikki tiedot tallentuvat OmaVeroon.

OmaVerossa voi valita minkä vuoden veroilmoitusta haluaa tarkastella tai tehdä muutoksia. Avatessa veroilmoituksen näkee samat tiedot kuin paperiversiossa. Siihen voi kuitenkin tehdä muutoksia helposti. Sinne voi täydentää tai poistaa tietoja tuloista tai vähennyksistä. Vähennyksissä laskurit auttavat laskemaan vähennysten määrän ja helpottavat kummasti omaa työtä. Lopuksi pitää muistaa lähettää veroilmoitus uudestaan, jotta tiedot tallentuvat. Uusi verotuspäätös lähetään yleensä loppuvuodesta.

Ilmoittaminen lomakkeella

Ensimmäisenä täytyy hankkia tarvittavat lomakkeet, jotka voi helposti tilata vero.fi-sivustolta tai puhelimitse. On tärkeää tarkistaa, että tulee hankittua juuri oikeat lomakkeet. Lomakkeille voi täydentää tai korjata samalla tavalla kuin OmaVero- palvelussa.

Veroilmoitus tulee palauttaa oikeaan osoitteeseen ja niin, että se on perillä annettuun päivämäärään menessä. Pitää siis olla ajoissa ja varata aikaa postin kulkuun, jotta lomakkeet ovat perillä ajoissa. Jos lomakkeet ovat myöhässä, voi joutua maksamaan myöhästymismaksua.

Verovähennykset

Vähennykset ovat yleensä juuri niitä, joita tarvitsee itse lisätä ilmoitukseen. Pitää siis olla tarkkana, että muistaa lisätä kaikki mahdolliset vähennyskohteet, joita ovat:

Matkakuluvähennys: Kodin ja työpaikan väliset matkat, kun käyttää halvinta mahdollista kulkuneuvoa (julkiset kulkuneuvot). Matkakulut voi vähentää myös oman auton käytöstä, kun ei ole mahdollista käyttää julkisia. Verkossa tehdessä laskuri laskee syöttämiesi kilometrien mukaan kulut. Omavastuu matkakuluissa on 750€.
Kotitalousvähennys: Kotiin tai vapaa-ajanasunnolle ostettavat palvelut (esim. kunnossapito tai perusparannustyöt, siivous, kotitaloustyöt sekä tietokoneen ja antennin asennustyöt)
Asuntolainan korkovähennys: Oman vakituisen asunnon hankkimiseen tai peruskojaamiseen otetun asuntolainan korot. Vuonna 2019 asuntolainan korkovähennys on 25%.
Tulonhankkimisvähennys: Työhuonekustannukset, tietokonekulut ja ammattikirjallisuuden hankkiminen enintään 750 eurolla.